,

Zo krijg je makkelijker een ‘ja’ op jouw aanbod

Herken je dat? Het gevoel dat je toch echt iets heel moois neerzet of aanbiedt. En dan spreek je een potentiële kandidaat en blijft hij of zij maar twijfelen. En ja, een beetje gaan zitten verkopen of overtuigen…. Brrr. Ben je niet van.
Hoe dan wel? Wat kun je doen om die ‘ja’ te krijgen. Om ze even over die streep te helpen. Dat duwtje in hun rug. Want vergeet niet dat mensen dat nodig hebben, en ook best fijn vinden om dat zetje te krijgen. Net zoals kinderen van structuur houden zeg maar. Ze gaan er niet om vragen, maar zijn er wel dankbaar voor haha. We hebben eigenlijk allemaal weleens iemand nodig voor een volgende stap. Of om een beslissing te maken. Daar heb jij dus een rol in of kun je een rol in pakken.

Pas deze 4 tips dan toe:

1. Zorg allereerst dat je heel concreet bent in wat je aanbiedt en wat de ander er aan heeft. Beetje open deur misschien, maar kijk nog eens goed naar wat je vertelt of wat je hebt opgeschreven. Wat is het resultaat na je behandeling, jouw begeleiding? Of geef een concrete casus vanuit jouw praktijk.

2. En bied daarbij gelijk een perspectief. Dus als je klaar bent met de behandeling heb je niet alleen dit resultaat, maar kun je daardoor ook… weer vaker zonder pijn gaan sporten. Of… kun je weer met voldoende energie aan je dag beginnen en makkelijker dagjes uit met je gezin. Ik geef maar wat voorbeelden. Dus wat wil je klant, wat is zijn uiteindelijke doel. Niet alleen om van pijn af te komen, maar ook meer energie te krijgen en weer te sporten bijvoorbeeld. Of niet alleen de zorg uit te handen geven, maar ook weer een hobby op te pakken. Benoem het, precies dat punt aangeven waar hij of zij blij van wordt, wat er in het verschiet ligt.

3. Omdat jij waarschijnlijk het liefst met mensen werkt die ook wat gaan doén met je behandeling of wat jij biedt, moet je ook een beetje gaan ‘anti-verkopen’. Huh? Ja, je leest het goed. Soms moet je ook gewoon vertellen waarom die persoon iets niet zou moeten doen. Bijvoorbeeld, ‘als je tussen de behandelingen door je oefening niet kunt of wilt doen. Dan is dit niets voor jou’. Of: ‘als je nu al weet dat je de behandelingen niet af gaat maken als je je iets beter voelt. Doe het dan niet’. Je hebt vast een idee wat mensen er voor over moeten hebben, zelf moeten doen, of welke inzet ze moeten hebben als ze met jou in zee gaan. En jij weet als geen ander dat je het beste mensen kunt helpen die er echt voor gaan. Of juist vertrouwen in je moeten hebben omdat ze iets moeten los laten. Dus maak het gewoon wat exclusiever, leg dat bloot. Juist dat maakt het voordeel ook helder en dan denken zij waarschijnlijk ‘hé, dat ben ik wel of dat wil ik wel’. Anti-verkopen maakt dus ook iets heel duidelijk voor jouw potentiële klant en daarin help je hen dus.

4. En tot slot is het soms ook nodig om te vertellen wat er gebeurt als ze niet starten met deze vorm van zorg of behandeling. Het gaat dan niet om dreigementen. Desnoods geef je ook gewoon aan dat het niet perse bij jou hoeft. Maar wees eerlijk in het risico dat ze lopen als ze zich niet laten helpen. Bijvoorbeeld de pijn verergert, of een burn-out ligt dan op de loer. Gewoon aangeven wat er gebeurt als mensen geen beslissing maken en door blijven gaan zoals nu of door blijven ploeteren.

 

Ben je dan aan het verkopen? Nee. Je helpt met het maken van een beslissing, met het creëren van urgentie en het ordenen van de afwegingen die bij mensen door hun hoofd spelen. En echt, geloof mij. Ze zullen het ook ervaren als hulp. Probeer maar.
Heb je wat aan deze tips? En wil je vaker tips over ondernemen in de zorg ontvangen? Download dan mijn Ebook en like mijn Facebook Pagina
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *