Zal ik nog maar een vakopleiding volgen?
Veel coaches en therapeuten investeren veel in hun kennis en ontwikkeling.
En dat is best logisch, want er zijn natuurlijk ontzettend veel mooie en interessante methodieken, workshops en trainingen te volgen.
Verslavend is het bijna…. 😜
Maar daardoor zie ik vaak dat bij hen de kosten van al deze opleidingen hoger liggen dan hun omzet.
Of dat er zo’n belangrijke ‘hap’ uit hun financiën is genomen, dat ze bijna geen winst meer overhouden.
En hun partner vaak verzucht; ‘Komt er nu eindelijk ook eens wat geld binnen?’
Want als je een eigen praktijk hebt, moet je niet alleen leren om klanten te HELPEN, je moet ook leren om ze te KRIJGEN.
Ik spreek regelmatig ondernemers die fantastisch veel diploma’s hebben, indrukwekkend zelfs … met nog steeds een houtje-touwtje website of werkelijk geen idee hebben hoe ze klanten moet aantrekken.
Oftewel: Je hebt een prachtige auto, weet precies hoe elk onderdeel werkt, maar je kunt er nog amper in rijden.
Maar er speelt nog iets …
Veel coaches en therapeuten hebben ook last van het ‘ik moet alles weten’-syndroom. Als een invulling van een sluimerende onzekerheid.
Herkenbaar ?
Vaak wordt er dan gedacht ‘ik moet mezelf nog aantrekkelijker maken voor mijn cliënten en mij daarom vakinhoudelijk verder scholen. Dan gaat mijn praktijk ook vanzelf beter lopen.’ Of ‘Dan kan ik nog meer aanbieden, wat misschien ook interessant is voor mensen’. Met als gevolg een breed en onoverzichtelijk aanbod.
Kortom …. veel ondernemers hopen dat ze met nog een opleiding ook meer zelfvertrouwen krijgen.
Het tegenovergestelde is echter waar.
Omdat je jezelf juist dan weer opnieuw voedt met onzekerheid … want hoe vaak denk je niet tijdens of na zo’n opleiding ‘het is maar goed dat ik dit geleerd heb … want anders had ik dit niet geweten.’ En zo hou je jezelf vast in de ‘zie je, ik weet nog niet genoeg’ illusie. Je krijgt het namelijk met elke nieuwe opleiding weer keihard bevestigt en houdt daarmee het gevoel van nooit genoeg weten dus lekker in stand.
Steeds maar blijven investeren in vakopleidingen zijn daarom geen ‘slimme’ investeringen.
Geen investering die je terugverdient. En ook niet één die je zelfvertrouwen vergroot als je verder amper klanten helpt. Of waarin je leert voor je waarde te gaan staan.
En begrijp mij goed, er is niets mis met vakinhoudelijke scholingen en professionele groei. Maar als je een serieuze praktijk wilt opbouwen of je wilt dat het gewoon een keer echt goed gaat lopen, dan moet je je pijlen anders richten.
En keuzes maken die jou ontwikkelen in het ondernemerschap. Zelfs als je net je opleiding hebt afgerond en een volgende verdieping alweer lonkt, adviseer ik om eerst te gaan leren hoe je cliënten kunt aantrekken. Want met de kennis die je hebt, kan je echt al genoeg mensen helpen.
Want de coach of therapeut die snapt hoe je klanten moet aantrekken, zal uiteindelijk een succesvolle praktijk hebben. En ook een betere professional zijn.
Vergelijk het maar weer even met autorijden. Je kunt na het behalen van je rijbewijs nog meer aanvullende cursussen volgen om een nog betere bestuurder te worden. Maar degene die echt de weg opgaat en kilometers maakt, zal uiteindelijk een betere en meer ervaren bestuurder zijn.
Ik hoop dat dit je aan het denken zet, waardoor je betere keuzes kunt maken met je geld én tijd.
En je ook echt even in de spiegel durft te kijken waarom je nóg weer een opleiding wilt gaan volgen.