, , ,

Een online aanbod is géén second best

Nu we weer in een lockdown zitten, worden veel coaches en therapeuten wederom geconfronteerd met online ondernemen. En vaak nog enigzins tegen wil en dank merk ik.
Ik ga maar weer kijken wat online kan’,
Mijn branche vereniging zegt dat we niet open mogen en zelf maar  even moeten kijken wat online kan’,
Ik heb het vorige keer gedaan maar mijn klanten vinden het niets.’
En oei … dan gaat het bij mij altijd een beetje jeuken. Want online is geen second best. Er zit namelijk zoveel moois in. En juist de kracht van een gemixt aanbod is ongekend. Begrijp mij goed hoor. Ik heb ook een offline aanbod, en dat blijft gewoon heel belangrijk, leuk en vooral heel waardevol. Maar je mist gewoon kansen als je ook niet duurzaam één of twee online elementen toevoegt in jouw bedrijf.

En tegelijkertijd snap ik ook wel een beetje dat het voordeel soms nog niet wordt gezien. Het heeft voor een deel ook met mindset te maken. Vaak is dit dan aan de hand:
👉 Je hebt al iets online aangeboden, maar jouw klanten wilden niet en dus zie je het niet zo zitten. Maar dat betekent niet dat dát ook de waarheid is. Je hebt het wellicht niet overtuigend genoeg gebracht omdat je het zelf ook nog steeds als second best ziet. Je brengt dat dan onbewust over aan je klanten.
👉 Je gaat te veel van jezelf uit. Hebt altijd alleen offline gewerkt en daarom ook gelijkgestemde ondernemers en klanten om je heen verzameld. Maar er is ook nog een andere wereld die je ogen kan openen. Want er zijn ook mensen die misschien wel geïnteresseerd zijn in wat jij doet, maar niet of niet elke keer naar jouw praktijk willen komen. Die zie je niet en ontmoet je niet want die gaan nu naar een ander.
👉 Je zet tijdelijk online in vanwege Corona, maar niet duurzaam. En dat is zonde. Daardoor leer je niet de kneepjes van deze manier van werken, raak je er ook niet bekend mee en belangrijker nog, mis je een omzetstroom die jou ook helpt in tijden dat je (even) niet werkt. Denk aan een blessure, ziekte of gewoon een fijne vakantie. Een aantal online vormen zorgen ervoor dat jij je klanten altijd iets kunt blijven bieden en jij jouw cashflow op orde houdt. Win-win dus.

Maar wat dan?

En als je nu denkt: alles leuk en wel Ingrid, maar ik zie gewoon niet hoe het bij míj kan? Dan durf ik te beweren dat het in 9 van de 10 gevallen echt altijd mogelijk is, ook als je lichaamswerk doet. Ik heb veel van mijn klanten al zoveel ideeën mogen aanbrengen die ook echt werken.

Ik daag je daarom graag even uit, met een aantal inspirerende voorbeelden, ook buiten onze branche. Want die zijn ook zo leerzaam. Voorbeelden waarvan ik zeker weet dat je in eerste instantie zou denken: huh? wat zou die nou online kunnen doen? Sterker nog, ik weet van een aantal van deze ondernemers dat ze dat zelf in eerste instantie ook dachten.


Inspirerende online voorbeelden:

Een hoedenmaakster die heel specialistisch en solistisch werkt, heeft nu naast haar atelier ook een internationale online hoedenmaak-academy.
Of een haakfan die nu samen met haar man een zeer goed lopend online bedrijf runt voor haakliefhebbers. Met 100-en deelnemers die een abonnement hebben. En nee, ze laat geen ‘hoe haak je filmpjes zien’ maar deelt betaalde patronen, blogs en inspiratie, Je kunt dan denken: die haakpatronen staan in duizenden boeken en zijn ook gewoon op internet te vinden, dat levert toch niets op? Dacht zij misschien in het begin ook. Maar ja, zij zoekt nu het beste en de leukste voor je bij elkaar en zet echt een beleving neer. En zit maandelijks op een giga omzet. Briljant en intrigrerend vind ik dat soort dingen altijd.
En een pianolerares die eerst alleen 1-op-1 klanten had bij haar thuis, en nu online veel meer klanten kan bedienen. Ook met een aanbod waarbij ze zelf niet steeds aanwezig hoeft te zijn.

Soms helpt het om ook eens buiten jouw branche te kijken om jezelf op ideeën te brengen

Maar oké, dan ook nog wat voorbeelden uit onze branche:
  • Een yogaondernemer die (internationaal) online live lessen geeft en trainingen verkoopt.
  • Een verloskundige die zwangeren en hun partner online voorbereidt op de bevalling.
  • Een masseur die online abonnementen verkoopt aan bedrijven en medewerkers naast stoelmassages elke lunchpauze een kleine oefening in de e-mail geeft.
  • Een bekkentherapeut die online bekkentherapie geeft.
  • Een voedingsconsulent die vooral via e-mailcontact mensen begeleidt.
  • etc. …
Online ondernemen gaat echt verder dan sessies via ZOOM, Therapieland, Teams of whatever. En nee, je hoeft ook echt niet hele online trainingen te maken en dure e-learning omgevingen aan te schaffen. Sterker nog, dat is vaak helemaal geen verstandige keuze als je nog amper een e-maillijst hebt. Er zijn namelijk nog zoveel andere online varianten waar je naar mijn idee te weinig over hoort.
En die ook heel goed werken. In bepaalde situaties ook bewezen effectiever zijn dan offline.
Welke dat zijn en wat er voor jou mogelijk is … Daar help ik je graag mee, via in een extra ingelaste Masterclass op 6 januari genaamd: ‘Online kansen voor jouw praktijk‘. Deze heb ik speciaal voor coaches en therapeuten gemaakt omdat we met z’n allen nog steeds in deze bizarre periode zitten. En ik jou een toekomstproof aanbod gun.
Dus als jij nog denkt: ik voel nog niet zoveel voor online of bij mij zie ik niet hoe of ik zie het wél zitten en wil juist graag weten op dit vlak … Dan daag ik je uit! 😉
Schrijf je hier alvast in>>
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *