Het doet pijn in de portemonnee
‘Het doet pijn in de portemonnee van de burger en de ondernemer zal deels voor de tekorten moeten opdraaien’, hoorde ik Rutte gisteravond weer zeggen naar aanleiding van nieuwe belastingplannen en de stevige inflatie die nu speelt.
Ook elk journaal gaat over de prijsstijgingen.
En hoor ik verschillende ondernemers om mij heen zich daar flink zorgen over maken.
Terwijl ik ook deze week op de radio hoorde, dat in een aantal sectoren de lonen flink gestegen zijn. Maar dat is goed nieuws, dus dat hoor je minder.
De tendens is steeds meer om de ellende, of mogelijke gevaren vaak en veel te noemen. Zodat er angst ontstaat.
Waardoor mensen bij voorbaat al de hand op de knip houden.
En er ook angst onstaat bij ondernemers dat zij het in hun bedrijf gaan merken.
Logisch…
Maar is het ook waar?
Want natuurlijk is er wel wat aan de hand.
Alleen is het niet zo dat dit betekent dat er minder geld is.
Maar de plek waar het geld naar toe gaat verschuift.
Het is goed om je dat als ondernemer te realiseren.
Zo kan je namelijk meebewegen.
En in plaats van in de angst te gaan zitten.
Op zoek te gaan naar kansen.
Je zag die geldverschuiving al in de Coronatijd:
Waar mensen minder geld konden uitgeven aan horeca, ging dát geld naar supermarkten en bedrijven zoals Hello Fresh of Mary Spoon. En ontstonden dáár ook gave nieuwe en vooral gezonde initiatieven.
Of waar mensen minder naar de evenementen gingen, ging dát geld massaal naar bv live streamingsdiensten als Netflix. En stopte men het in de gezelligheid in en om het huis. De bouwmarkten, tuincentra en meubelzaken floreren nu nog.
En wat dacht je van al die grote losstaande garageboxen die als paddestoelen uit de grond schieten. En flink verkocht en verhuurd worden. Omdat mensen hun huis anders gaan inrichten en hun spullen willen opslaan.
Zodat er ruimte is voor thuiswerken.
Ook CoolBlue is slim op deze nieuwe behoefte in gaan inspelen met een speciale ‘thuiswerkservice’ Een slim idee binnen hun huidige bedrijf. Het gaf een flinke boost aan hun omzet.
En natuurlijk is er ook veel gaande op het gebied van gezondheid: Er waren mensen die Corona kilo’s kweekten, maar er is ook een hele stroming ontstaan die juist meer ging sporten en bewegen. En werden steeds meer mensen bewust van hun eigen invloed op gezondheid en welzijn, ook op spiritueel niveau.
Gisteren sprak ik nog een ondernemer die vanuit het buitenland een product importeert waar mensen heel dicht bij zich zelf konden komen vanuit een helende trilling, waarbij ze in een soort ei kunnen zitten. Ik zal je details besparen, en het gaat even niet op het product zelf. Maar wel over het feit dat dit een aantal duizend euro kost en deze ‘sitting egs’ als zoete broodjes over de (online) toonbank gaan. Er is dus echt nog genoeg geld in omloop. Maar de behoeftes zijn veranderd.
Dus laat je als ondernemer niet gek maken.
Want de behoefte aan wat jij doet (zorg, welzijn, welbevinden, zelfliefde en persoonijke/spirituele ontwikkeling) zijn groeiende. Meer dan ooit.
Maar je moet wel inspelen op wat daarbinnen juist nú actueel is, en wat er speelt bij jouw doelgroep. Die accenten zijn wél veranderd.
En daarnaast doen deze tijden je ook realiseren dat jij als ondernemer meer financiële buffer mag creeëren. Om de nog komende onzekere periodes overeind te blijven.
Want onthoud deze:
Het zijn niet de ondernemers die het beste zijn in hun vak die overleven, maar degenen die het beste omgaan met de veranderingen.
(vrij vertaald naar Darwin)
Zorg dus dat je stevig staat in je ondernemerschap lieve .
Hou je mindset zuiver en speel juist in op nieuwe kansen.
Met een goed plan en een passende strategie.
Zodat het geld en de goede energie ook naar jou toe mag bewegen.
Laat je niet gek maken.
Maar zorg voor een gezond bedrijf.
Juist nu.
Zodat je nog steeds jouw dromen kan waarmaken